Kiantama Oy

Vastuullisia ja korkealaatuisia luonnon marja-aarteita

Kiantama on vuonna 1973 perustettu luonnonmarjojen jalostukseen erikoistunut suomussalmelainen yritys. Kiantama valmistaa ja kehittää korkealaatuisia marjatuotteita ja raaka-aineita elintarvike-, luontaistuote- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön sekä kuluttajille Biokia-tuoteperheen muodossa. Yritys osallistui Aava & Bangin, MTK:n ja Maa- ja metsätalousministeriön toteuttamaan Iskussa maailmalle -kasvuohjelmaan 2019–2020.

Marjabisnes on vahvasti globaalia liiketoimintaa ja myös Kiantama panostaa ulkomaankauppaan. Keskimäärin puolet yrityksen tuotannosta menee vientiin vuosittain. Iskussa maailmalle -kasvuohjelmaan Kiantama lähti mukaan, sillä kokonaisuus vaikutti kiinnostavalta ja Aava & Bangin markkinoinnillinen lähestymiskulma vientiin oli virkistävän erilainen. Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja, Vernu Vasunta, on sitä mieltä, että viennistä voi aina oppia jotain uutta. Erityisesti he lähtivätkin kasvattamaan kuluttamarkkinoille suunnattujen tuotteidensa, eli Biokia-tuoteperheen vientivalmiutta.

Vasunnan mielestä ohjelman parasta antia ovat olleet monipuoliset työpajat, joissa on päässyt kuuntelemaan aitoja kansainvälistymistarinoita sekä tutustumaan muihin elintarvikealan yrittäjiin, jotka ovat kansainvälistymisen eri vaiheissa. “On mukava kuulla realistisia keissejä, joissa kerrotaan avoimesti onnistumisista ja epäonnistumisista. Niistä oppii eniten”, Vasunta kertoo. Heille yksi ohjelman arvokkaimmista opeista on ollut kokonaisvaltaisen markkinointiymmärryksen kasvattaminen.

 “Aava & Bang tulee kuitenkin eri alalta, niin he ovat onnistuneet katsomaan tätä asiaa boksin ulkopuolelta, täysin eri näkökulmasta. Silloinhan syntyy yleensä jotain uutta”, Vasunta pohtii.

“Aava & Bangin valmentajat ovat olleet asiantuntevia, eikä yksikään päivä ole tuntunut turhalta. Valmennuksissa ja työpajoissa käytetty aika on ollut meille hyödyllistä”, Vasunta kertoo. Hän rohkaiseekin jokaista viennin aloittamista pohtivaa yritystä hakemaan mukaan. “Ilman muuta kannattaa osallistua, sillä ei siellä aika hukkaan mene. Tapaat muita yrittäjiä ja pystyt rakentamaan uusia verkostoja sekä vaihtamaan ajatuksia”, hän summaa. Myös Kiantama, jolla oli ohjelmaan lähtiessään kansainvälisestä bisneksestä jo vuosien kokemus, on saanut Iskussa maailmalle -kasvuohjelmasta tärkeitä oppeja polulleen.